Tuesday, March 24, 2015

Системи життєзабезпечення зимового саду

Для нормального функціонування зимового саду важливо забезпечити рослинам тепловий, повітряний, світловий і водний режим.

Тепловий режим забезпечує раціональна опалювальна система. Її проектування і монтаж можна довірити тільки фахівцям. Найменший збій - і всього за один зимовий день можна погубити більшість теплолюбних рослин. Опалювальні прилади повинні забезпечувати рівномірне прогрівання всього приміщення, тому бажано зробити і тепла підлога. Для нормального функціонування саду, дах і водовідводи роблять з обігрівом, інакше буде накопичуватися сніг і намерзати лід. Найбільш ефективний спосіб - використання спеціального нагрівального кабелю, який автоматично регулює ступінь нагрівання даху.

Для зменшення конденсату на прозорих поверхнях слід влаштувати вздовж них повітряно-теплові завіси. Варто звернути увагу і на підігрів води, яка використовуватиметься для поливу.

Не слід думати, що пара кватирок і відкриті двері забезпечать рослини свіжим повітрям в жаркий день. Сучасні світлопрозорі конструкції герметичні, тому протягів там бути не може. Крім природної вентиляції (відкриваються вікна, кватирки, люки), потрібно передбачити і примусову. До речі, і для природної вентиляції потрібні кватирки не тільки у верхній частині конструкції, як думають багато хто, але і на рівні 20-30 см від підлоги. Причому розташування вентиляційних кватирок повинно бути в шаховому порядку, тоді свіже повітря буде рівномірно витісняти нагрітий.

Для примусової вентиляції використовують вентилятори і витяжні пристрої. Потужність примусової вентиляції повинен розрахувати фахівець, в тому числі виходячи з типу саду і способу затінення.

Яке затінення, якщо взимку рослинам не вистачає світла? - Скаже інший читач. Так, ось така дилема. З одного боку небажано використовувати сонцезахисні та інші спеціальні скла, тому що вони не просто зменшують освітленість рослин, а не пропускають ті спектри світла, які їм необхідні. З іншого боку, яскраве сонце може викликати опіки рослин, особливо наприкінці зими та на початку весни. Крім того, багатьом рослинам шкодять прямі сонячні промені, а влітку вони можуть створити в зимовому саду згубний ефект сауни. Тому раціональніше використовувати не спеціальні скла, а зовнішнє затінення. Це можуть бути поворотні або згортаються жалюзі, що регулюються за допомогою електроприводу.

Спроба влаштувати внутрішнє затінення за допомогою декоративних жалюзі ефекту не дає, т. К. Вони не щільно прилягають до скляних поверхонь, і повітря в зазорі сильно прогрівається. У такому випадку влітку краще використовувати захисні екрани з сонцезахисної плівки, що закріплюється прямо на профіль рами.

Навіть добре освітлений зимовий сад вимагає установки фітоламп, натрієвих або металогалогеновими ламп для досвічування рослин в похмурі і зимові дні. Розрахунок потужності ламп проводиться виходячи від потреби рослин. Крім того, досвечіваніе протягом 12 годин потрібно цілий рік рослинам, розташованим далеко від природних джерел світла. У зимовому саду має бути передбачено і освітлення зони відпочинку. Воно повинно бути в міру декоративно й інтимно.

Водний режим в зимовому саду підтримує система поливальних форсунок та зволожувачі повітря. Але ще на стадії проектування повинна бути зроблена дренажна система з відведенням води в загальну каналізаційну систему. Добре зарекомендувала себе в зимових садах автоматична система капілярного поливу і ультразвукові зволожувачі повітря, які за сигналом гігростата утворюють «туман».

Всі системи життєзабезпечення зимового саду логічно перевести в автоматичний режим і підключити до системи «Розумний будинок». Це допоможе не тільки скоротити витрати на догляд за садом, але і витрата електроенергії і тепла.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини raspberry.io rayon.cv.ua rapz.ru redbus.ru re61g.ru realty.zaxa.ru q8mazad.com renovac.ru recepty-everyday.ru redray-lnr-news.su