Sunday, March 29, 2015

Модульний квітник

У ландшафтному дизайні заміських ділянок все більшої популярності набуває модульне озеленення. Ця сучасна технологія значно відрізняється від звичних нам декоративних посадок - клумб і квітників . Втім, якщо задуматися, то модульний квітник далеко не новинка - досить згадати прийоми озеленення стародавніх цивілізацій Сходу і Середземномор'я. У Середньовіччі при монастирях розбивалися аптекарські городи, пристроєм своїм також подібні з модульним квітником. Звідки б не брав свій початок цей чудовий квітник, він по праву вважається незамінним елементом при оформленні садових ділянок, особливо невеликих розмірів. Адже маючи просторий сад, можна дозволити собі практично будь сполучний декоративний елемент: тінисті алеї , зелені огорожі , багатоярусні квітники . На невеликому же ділянці простір для творчості невеликий. Так що ж, власникам скромних землеволодінь опустити руки і обмежитися розрізненими посадками? Вихід є. Повторювані малюнки з використанням модульних квітників стануть як оригінальною прикрасою, так і елементом сполучною ваш сад в єдину композицію.
Що таке модульний квітник?

Під словом модуль в модульный цветник ландшафтному дизайні мається на увазі невелика секція з чітко вираженими межами для посадки квітів та декоративних рослин. Модульний квітник - це флористична композиція, побудована на основі одного постійно повторюваного елемента, найчастіше який-небудь геометричної форми. Спочатку подібні квітники застосовувалися для декоративного оформлення партерних парків, скверів, площ, облагороджування територій перед будівлями, але з часом вони зайняли міцне місце і в оформленні приватних садів.

Сучасний модульний квітник являють собою композицію заданої геометричної форми, заповнену рослинами, висадженими в контейнери однакового розміру. Найчастіше даний вид квітників використовують на ділянках невеликої площі з великою кількістю мощення . Завдяки своїм формам він прекрасно буде виглядати в оточенні природного каменю, бруківки, кам'яного облицювання. Також модульний квітник чудово підходить садам зі всіляким вертикальних конструкцій - перголами , шпалерами , арками. Модульний квітник може бути розміщений врівень з науковістю ділянки або підніматися над ним. Взагалі, особливості конструкції модульного квітника дозволяють розмістити його в місцях недоступних для звичайних посадок. Освічені модулем повторювані геометричні малюнки, розташовані в окремих частинах саду, пов'язують його в єдиний простір. Але модульний квітник може виступати і зонується елементом, тобто чіткими лініями відокремлювати зони ділянки один від одного.
Рослини для модульного квітника

У модульних квітниках з високими межами найбільш вигідно виглядають рослини ампельного типу та всі види «звисаючих» і кучерявих, як наприклад, петунії , фарбітіси , настурції . Якщо ви припускаєте розмістити ваш квітник на затіненому ділянці саду, краще всього вибирати папороті і тіньолюбиві багаторічники. Головне, не варто намагатися заповнити модуль якомога більшою кількістю видів. Одні рослини пишно розквітнуть яскравими квітами, інші будуть прекрасні в своїй мінімалістською простоті і, таким чином, краса скромніших рослин може попросту загубитися на фоні соковитих фарб, а загальна строкатість клумби не дасть оці затриматися на якому-небудь квітці і враження буде змазано. Набагато привабливіше виглядають квітники, що поєднують в собі не більше трьох сортів квітів, краще всього одного виду. Приміром, дуже привабливо виглядає квітник, складений з трьох видів улюбленого всіма садівниками флокса : щетинистого, дернистого і метельчатого. Також в одному квітнику прекрасно поєднуються кілька видів витонченого ірису : російської, сибірського і бородатого. Всі три сорти відрізняються забарвленням, висотою і розміром листя, а цвітіння їх поступово змінює один одного, не даючи квітнику спустіти.

Окремим різновидом модульного квітника є так звана квіткова група. На відміну від строгих геометричних форм модулів, Модулный цветник група має плавні, природні обриси. Як правило, в групах поєднують кілька різних видів рослин. Групи добре доповнюють газони й галявини і, крім того, чудово поєднуються зі всілякими декоративними елементами саду. Для формування квіткової групи можна використовувати більше видів рослин, ніж для модульного квітника. Зрозуміло, для грамотного підбору комбінації слід враховувати і колірну гамму рослин для отримання красивого поєднання, і висоту посадок для того, щоб більш високі рослини не закривали собою низькорослі, і терміни цвітіння щоб уникнути запустіння квітника. Використовуйте фантазію, підберіть свої улюблені квіти, і ви неодмінно отримаєте яскравий і барвистий або навпаки скромний і ніжний квітник, який ідеально доповнить загальну картину вашого саду. Втім, краще всього зупинитися на п'яти видах рослин, щоб композиція не виглядала надто надмірно.

Грамотно, з толком оформлена квіткова група здатна додати чарівності практично будь-якому саду. Навесні порадує око розміщена на тлі плодових дерев композиція з бульбоцибулинних і цибулинних квітів. У літню пору на тлі загальної яскравості саду будуть дуже ніжно виглядатимуть посадки невисоких декоративних сортів троянд . Восени ж розбавити жовто-коричневу гаму допоможуть приглушені відтінки айстр , безвременников , фізалісів . Групи, сформовані з високорослих рослин з міцними стеблами, краще всього розташовувати на галявинах і газонах, або висаджувати в обрамлені чагарниками куртини. Це стосується до деяких сортів літників, наприклад, чорнобривців чи амаранту . На яскраво освітлених місцях, в зонах відпочинку можна розбити невеликий ароматичний квітник. Висадіть в нього запашні, пряні трави. Наприклад, лаванду , чебрець , шавлія . Якщо сонячного світла на вашій ділянці недостатньо, то буде розумніше зробити свій вибір на користь квітучих тіньовитривалих рослин . В якості альтернативи також можна спробувати оформлення декоративними злаками, папоротями або будь-якими іншими Тіньолюбні рослинами на ваш смак.
Створення модульного квітника

Проектувати модульний квітник в повністю оформленому саду, витриманому в єдиному стилі, слід з великою обережністю з огляду на те, що він гармонійно поєднується далеко не з кожним стилем. Модульний квітник ідеальний для регулярного стилю , він тільки підкреслить строгість ліній і завершеність форм. Правильні геометричні форми модульних квітників не рекомендується використовувати в садах пейзажного стилю , краще використовувати квіткову групу, вона органічно впишеться в плавні обриси ландшафтного саду. Сад сільського стилю так само не терпить перпендикулярності, тут краще застосувати вільні форми.

Якщо ваш садову ділянку відповідає всім необхідним вимогам, і ви твердо намірилися створити модульний квітник у своєму саду, то це буде абсолютно нескладно. Спочатку слід запастися безпосередньо модулем. Його можна придбати або замовити в спеціалізованому магазині, вибір на сьогоднішній день досить широкий. А можна виготовити модуль своїми руками. З чого ж можна змайструвати модуль для майбутнього квітника? Підручних засобів може бути маса. Ви можете взяти за основу смуги гнучкого металу, дерев'яні дошки, пластикові або тротуарні бордюри . У деяких випадках краю садової доріжки, виконані з плит або каменю, можуть служити сторонами модуля. Ви можете вибрати будь сподобався вам матеріал, можливо у вас будуть свої міркування з цього приводу. Основна умова - міцні довговічні матеріали, що забезпечують чіткість кордонів. Модульный цветник

Важлива і форма модуля. Модуль, призначений для саду регулярного стилю, слід робити строгої геометричної форми, це необов'язково повинні бути ромби, квадрати або прямокутники. Круглі клумби також матимуть суворо окреслену форму, однак, будуть виглядати набагато м'якше. Можна розмістити модулі на відстані один від одного або розташувати поруч залежно від обраної вами композиції. Для цього обрану ділянку перед посадкою слід розбити на регулярні елементи. Розміри модулів і їх співвідношення між собою визначається в першу чергу задуманим малюнком. В основі композиції лежить основний модуль потрібного розміру. В середньому розмір модуля варіюється від 0,02 квадратних метрів до двох квадратних метрів.

Модульні квітники можуть розміщуватися на тротуарних плитах, галька, гравій або на газонах. Зовнішні кордони модулів слід робити менш помітними, ніж внутрішні, найкраще з металу або пластику. Якщо ж ви вирішили створити квіткову групу в саду ландшафтного стилю, слід створювати модулі зовсім іншої властивості. Такий модуль повинен мати вільні природні обриси зовнішніх кордонів. Для створення такого квітника на обраному ділянці саду за допомогою смуг із пластику або металу викладається візерунок, позбавлений симетрії. Замість малюнків можна створити єдиний модуль значних розмірів (від трьох до двадцяти кв. М). Такий модуль являє собою партер або невисоку прямокутну клумбу. Оформити його варто бордюром з натурального каменю або бетону. Простим у виконанні аналогом модульного квітника можуть послужити великі контейнери правильної форми, встановлені на твердій рівній поверхні.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини raspberry.io rayon.cv.ua rapz.ru redbus.ru re61g.ru realty.zaxa.ru q8mazad.com renovac.ru recepty-everyday.ru redray-lnr-news.su