Sunday, March 29, 2015

Дерева з колоновидною кроною в ландшафтному дизайні

В Європі, Америці та Росії за останні роки все більшої популярності набирають невеликі акуратні садки, засаджені дивовижними, що вражають уяву деревами. Зростання їх зовсім невисокий, крона подовжена, яка не має бічних пагонів. Здається, ніби все дерево являє собою єдиний стовбур, покритий густим листям. Якщо придивитися, то за формою листя та іншими ознаками можна дізнатися в них звичні всім нам дерева - фруктові, листяні або хвойні. Ось тільки завдяки своїй настільки незвичайній формі, деревця і здаються казковими. Така форма має свою назву. Дерева з подібною кроною називаються колоновидний.
Колоновидні дерева. Історія появи

Дуб колоновидный У сучасній садівничої практиці колоновидні рослини почали фігурувати відносно недавно. У 1964 році в канадській провінції під назвою Британська Колумбія один з фермерів випадково запримітив на своїй яблуні сорту «Макінтош» гілку досить незвичайного виду. Нова гілка була абсолютно пряма, не мала бічних пагонів, однак, відрізнялася безліччю коротких плодових гілочок, увінчаних великими плодами. Крім іншого, нова гілка відрізнялася від своєї деревиною, набагато більш щільною і пружною.

Здивований садівник поспішив показати дивне дерево місцевим селекціонерові. Останній серйозно зацікавився природним феноменом і, з дозволу власника, почав проводити з деревом експерименти. В результаті тих досліджень і було отримано перше дерево з колоновидною кроною. Даній формі яблуні було присвоєно назву «Важак» (назва походить від польського слова «важель», що означає довгу палицю призначену для транспортування сіна). Пізніше дерево потрапило з Канади до Європи, де над ним була продовжена робота. Так на початку вісімдесятих в Європі почали вирощувати власні колоновидні сорти дерев.
Що таке колоновидні дерева?

Так що ж являють собою дерева з колоновидною кроною? Колоновидні дерева - це рослини мають прямий стовбур з частими короткими бічними гілками. Колоновидна форма крони, незважаючи на уявну штучність, проте справа рук самої природи, без стороннього втручання людини. При всьому цьому, однак, сувора форма колони без додаткової обрізки зустрічається досить рідко. У перші два роки у саджанців спостерігаються досить довгі бічні пагони.
Колоновидні дерева у вашому саду

Напрочуд гарна форма укупі з невеликим розміром колонних дерев робить їх привабливими для більшості садівників і ландшафтних дизайнерів. Колоновидний сад має масу переваг. Крона дерева, спрямовуються пагонами вгору, створює чудовий контраст з іншими формами у вашому саду і навіть, будучи посадженими на рівнині, дозволяють створити ілюзію горбистій місцевості. Красиву геометричну композицію створюють рослини з кулястою і плакучою формою, посаджені поруч з колонних дерев.

Завдяки своїй акуратною досконалою формою колоновидні дерева можуть виступати центром композиції, навколо якого організовується спільний простір садової ділянки. Дуже природно поруч з ними виглядають кам'яні композиції - окремі великі камені або дрібні кам'яні розсипи. Для висаджування в кам'янистих садах найбільш підходять колоновидні хвойні. Наприклад, ялівець колоновидний і туя колоновидна. Такі рослини зважаючи своїх скромних пропорцій, не зможуть загороджувати вигляд саду.

Колоновидні хвойні рослини мають чітко окреслену форму крони, що дозволяє їм гармоніювати з різними архітектурними формами. З них виходять чудові невисокі алеї , а також обрамлення для входу і в'їзду на ділянку. Туя колоновидная Найбільш вигідно виглядають колоновидні хвойні в садах регулярного стилю в поєднанні з акуратно підстриженими живоплотами і мальовничими топіарі . Колоновидні форми, як і пірамідальні, в більшості випадків є окрасою просторих володінь або парків. Проте вони будуть абсолютно доречні і на садових ділянках невеликих розмірів, якщо вони є частиною композицій, обрамляють вхід у будинок або альтанку або висаджені в якості живої огорожі.

Для формування різних «зелених» стін найбільше підходить туя колоновидна. Соковита насичена зелень хвої, чітка форма крони, яка не потребує коригування, а головне незмінно акуратний і свіжий вигляд протягом усього року роблять це дерево незамінним для рівних симетричних посадок. Кращого кандидата для формування живоплотів вам, мабуть, не знайти. Однак, одним з найбільш невибагливих у догляді з усіх хвойних дерев є ялівець колоновидний. Дерево стійко до нестачі зволоженості грунту, малій кількості сонячного світла, а також легко переносить навіть найсуворіші зими. Ні морози, ні вітри не заподіють рослині серйозної шкоди. А дивовижний сіро-блакитний відтінок хвої, удаваний перламутровим, в поєднанні з колоновидною кроною зроблять це дерево чудовою прикрасою будь-якого дачної ділянки. Колоновидні фруктові дерева також виглядають набагато цікавіше своїх звичних розлогих побратимів. Низькорослі охайні деревця, густо обліплені великими яскравими плодами, здатні прикрасити собою будь садову ділянку. До числа їх переваг також варто віднести те, що їм потрібно зовсім небагато місця, правда за обов'язкової умови - достатній освітленості ділянки.

Абсолютно приголомшливе враження створюють колоновидні фруктові дерева в період цвітіння. Стрункі невисокі ряди яблунь, персиків, вишень, густо посипаних ніжними квітами, подарують вашому саду навесні справді казковий вигляд. Як вже говорилося вище, одна з основних переваг дерев з колоновидною кроною - можливість розміщення на невеликих садових ділянках. Однак, це поширюється не тільки на колоновидні хвойні або плодові дерева. Завдяки колоновидний сортам власникам скромних земельних ділянок можуть бути доступні і великі листяні дерева, такі як дуб колоновидний, клен , береза ??та багато інших. Колоновидні листяні дерева часто мають деяку викривленості стовбура. Однак, це не тільки не зіпсує загальної картини, але і додасть деяку родзинку, додавши деревам більше декоративності.

До слова, вигини стовбура або крони частий побічний ефект подібних дерев. Найбільш частою причиною цього є слабкі молоді гілки, часом не витримують тяжкості власних плодів або значного шару снігу. У деяких випадках необхідні екстрені заходи. Так, наприклад, туя західна колоновидна нерідко втрачає форму через важкість численних шишок, тягнуть гілки вниз. У такій ситуації всі шишки слід негайно видалити, а пониклі гілки підв'язати до стовбура або закріпити для цього спеціальний жердину.
Посадка і догляд за колонних дерев

Посадку колонних дерев проводять восени або навесні, в залежності від сорту дерева. При покупці саджанців варто приділити особливу увагу його зовнішньому вигляду. Саджанець повинен мати дозрілі пагони, листя на них повинні бути видалені (до хвойних дерев це, зрозуміло, не відноситься). Слід правильно зберігати саджанці до висадки. Коренева система повинна отримувати достатню, але не надмірна кількість вологи. Для цього можна обернути коріння дерева м'якою тканиною, яку необхідно регулярно зволожувати і помістити в прохолодне місце. Або, при хороших погодних умовах, можна злегка прикопати саджанець в саду і забезпечити систему необильного поливу.

Колоновидные фруктовые деревья У випадку якщо ви збираєтеся проводити посадку саджанців рядами, слід зберігати відстань між ними не менше сорока сантиметрів. Відстань же між рядами повинна бути близько метра, щоб забезпечити достатньо вільний прохід між ними. При посадці дерев в ряд не варто викопувати окрему лунку під кожне деревце. Набагато краще викопати невелику канаву шириною близько півметра і такої ж глибини. Для того щоб ряд був рівним, можна висаджувати дерева по натягнутій мотузці або дроті. Біля кореневої шийки грунт необхідно утрамбувати щоб уникнути утворення зайвих повітряних пустот. Після посадки саджанці повинні отримати необхідну кількість вологи. Одному саджанцю потрібно близько двох літрів води. У перший рік після посадки саджанці потрібно підгодовувати, але краще з цим не перестаратися.

Фруктові колоновидні дерева рясно плодоносять, що часто стає причиною швидкого виснаження ґрунту, на якому вони виростають. Для того щоб плодоношення і далі залишалося на тому ж рівні, восени слід удобрювати грунт гноєм і сечовиною. Чималу частку поживних речовин із ґрунту спробують відвоювати собі і бур`яни. Боротися з ними слід рішуче, але разом з тим досить обережно. Пам'ятайте, що перекопування може сильно пошкодити кореневу систему ваших дерев. Тому оптимальним варіантом буде ручна прополка. Між рядами дерев траву слід регулярно скошувати.

При належному догляді колоновидний сад не один десяток років буде радувати вас своїм підкреслено струнким видом, дивуючи ваших друзів і викликаючи заздрість сусідів.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини raspberry.io rayon.cv.ua rapz.ru redbus.ru re61g.ru realty.zaxa.ru q8mazad.com renovac.ru recepty-everyday.ru redray-lnr-news.su