Tuesday, April 7, 2015

12 найкрасивіших садів світу

Створення красивого саду на своїй ділянці - мрія кожного, хто володіє хоча б невеликим шматочком землі. Але вибір стилю, облаштування території, підбір рослин може виявитися непростим завданням особливо для тих, хто намагається створити власний сад вперше.

Звідки ж брати ідеї? Французька садові класика, красиві англійські сади, ефектні ландшафтні рішення в східному або мавританському стилі, сади, присвячені певним рослинам або екосистемам, можуть стати невичерпним джерелом натхнення, як для початківців, так і для досвідчених ландшафтних дизайнерів.

В якості підказки - короткий опис дванадцяти садів, які, на думку фахівців, є найкрасивішими на планеті.
Сад Абрахама Лінкольна

Сад Абрахама Линкольна Дизайнер: Йенс Йенсен. Стиль: лісовий масив і преріях, 1930 рік.

Меморіальний сад Абрахама Лінкольна - один з найкрасивіших рукотворних природних комплексів в Сполучених Штатах. Авторський задум творця саду Йенсена полягав у тому, щоб на території в 26 гектарах відтворити куточок природи з ландшафтами рідних місць Лінкольна - американського Середнього Заходу.

Нині територія саду складає 45 гектарів. Це єдиний комплекс з мережею алей і стежок з висадженими вздовж них композиціями з рослин, характерних для північноамериканської флори. Особливістю саду є чергування лісових рослинних масивів з прерією. А ще тут є озеро, кипарисова гай, заливні луки. Алеї саду з'єднані «кільцями світу» - рядами кам'яних лавок, на яких можна відпочити і помилуватися навколишніми краєвидами.

Красиво в саду Лінкольна в будь-який час року. Навесні - це розкішне цвітіння дикої рослинності, влітку - багата зелень алей і яскраві квіти прерій, восени - багаті фарби завершальній свій життєвий цикл листя, взимку - велика кількість червоних ягід на тлі білого снігу. І все це супроводжує багатоголосне спів птахів!
Сади Боболі (Флоренція)

Сады Боболи Дизайнери: Нікколо Триболіт, Бартоломео Амманаті, Джорджо Вазарі. Скульптур: Бернардо Буонталенті. Стиль: регулярний, міський парк. Сад відкритий для публіки в 1766 році.

Сади Боболі - найбільший за площею і найбільш значимий рукотворний природний комплекс у Флоренції. Вони були створені в епоху італійського Відродження і свого часу стали зразком для наслідування при створенні багатьох садів Європи, а в наші дні є пам'ятником садово-паркового мистецтва XVI століття. Сади не один раз піддавалися реконструкції, і зараз вони являють собою музей під відкритим небом.

Розташований на схилі пагорба відразу за палаццо Пітті, резиденцією герцогів тосканських Медічі, сад займає нині площа в 4,5 га. Осьові алеї тут перетинаються численними гравійними доріжками, здебільшого мають правильну, чітко сплановану геометрію.

Ключовим об'єктом садів Боболі є амфітеатр. Парк прикрашають штучні водойми, фонтани, гроти, тераси і сходи, але найціннішим його надбанням є багата колекція скульптур - від античних статуй і аж до творів XVII століття.

Сади чудові в будь-який час року, вони гарні, коли тут цвітуть піони , і коли розпускаються рідкісні сорти троянд . Доглянуті газони, акуратно підстрижене живоплоти і Топіарії, висаджені в строгому порядку дерева - усе це разом утворює гармонійну і надзвичайно привабливу картину, що і дозволяє віднести цей куточок природи до числа найкрасивіших садів в світі.
Бухарестський ботанічний сад

Бухарестский ботанический сад Засновник: ботанік Димитрій Брандза (Dimitrie Brandza). Стиль: комбінований - регулярний, пейзажний та ін. Створений в 1860 році.

Спочатку бухарестський ботанічний сад був розбитий румунським лікарем, фармацевтом і громадським діячем Каролем тиснув поблизу будівлі медичного факультету Університету, пізніше названим його ім'ям. Однак незабаром виявилося, що сад потребує більшої території, і в 1884 році він був переміщений на своє нинішнє місце в районі Котрочень. Бухарестський сад названий на честь румунського ботаніка Димитрія Брандзи, який разом з бельгійським дизайнером Фушем реалізував його переміщення на нове місце.

Ботанічний сад був відкритий для загального доступу в 1891 році. На території саду розташований ботанічний музей, в якому зібрано близько 5000 видів рослин, які потребують особливих умов, з них тисяча - рідкісні та екзотичні види. У самому саду, що займає 17,5 га, росте більше 10 тисяч видів, у тому числі багатюща колекція лікарських рослин.

У ландшафті бухарестського саду поєднуються різні стилі, і в цьому його особлива привабливість. Тут можна побачити штучні водойми з фонтанами і водоспадами, газони й галявини, акуратні Топіарії і пейзажні зарості. Але головне достоїнство саду - колекція рослин. Кожному з видів тут відведено своє місце, створено умови, в яких рослина здатна проявити себе якнайкраще.
Сад космічних роздумів

Сад космических размышлений Дизайнер: Чарльз Дженкс, Меггі Чесвік-Дженкс. Стиль: постмодернізм, 1989 рік.

Це дивовижне місце знаходиться в шотландському містечку Дамфріс і відкривається для туристів всього раз на рік. Подружжя Дженкс, архітектор-постмодерніст Чарльз і ландшафтний дизайнер Меггі, на території площею в 16 гектарів, успадкованої Меггі від матері, створили абсолютно унікальний парк - втілення моделі всесвіту.

В саду космічних роздумів ключову роль відіграють форми кожного окремого об'єкта: тут можна побачити пагорб-равлика, що символізує галактику, щаблі з відгалуженнями - символ непростих шляхів еволюції, сходи - спіралі ДНК і багато іншого. Особливе місце в саду займає скульптура. Складні геометричні побудови, постмодерністські образи і навіть наукові феномени ідеально вписуються в ландшафт, являючи собою органічне продовження космічної концепції саду.

Велика частина садової території - смарагдові газони і штучні водойми. Рослинність тут виглядає ненав'язливо, але кожна композиція наповнена глибоким змістом. Саме завдяки продумано розташованої рослинності мікровсесвіту, обмежена територією парку, знаходить гармонію і навіває філософські думки про нескінченність життя у Всесвіті.
Сади Ексбері

Рододендроны в саду Эксбери Творець: Лайонел Натан Ротшильд. Стиль: сад-колекція, 1918 рік.

Сад в маєтку баронів Ротшильдів Ексбері (Хемпшир, Англія) по праву відносять до числа найкрасивіших садів світу. Вони займають значну частину сімейних володінь, що розкинулися на 80 гектарах земель на східному березі річки Бьюлі. Лайонел Ротшильд віддавав садівництву багато часу і вкладав у це заняття серйозні кошти, називаючи його своєю професією, тоді як банківської справи відводив лише роль хобі.

Сади Ексбері славляться найбагатшою колекцією рододендронів, частина з яких унікальні. Творець саду захоплено збирав різні їх види по всьому світу і займався виведенням стійких до місцевого клімату гібридів. Допомагали йому в цьому більше ста садівників. Після смерті Лайонела садом став з ентузіазмом займатися його син, який зробив цю територію доступною для широкої публіки. Нині сімейну справу продовжує правнук засновника саду.

Казкове різнобарвності рододендронів в садах Ротшильдів доповнюється розкішшю азалій, камелій, барвистою листям кленів , зеленню дубів в і ліванських кедрів, привезених сюди Лайонелом. А ще на території саду є теплиця з прекрасною колекцією орхідей і великий альпінарій. У саду багато водойм, скульптур, лавок. За його величезній території можна подорожувати на паровому поїзді по мініатюрної залізниці.

Особливо слід сказати про систему зрошення саду: це безліч резервуарів, майже 50 км прокладених під землею труб і водонапірна башта. Вся ця складна система забезпечує полив всього саду, створюючи сприятливі умови навіть для найвибагливіших рослин.
Сади Клода Моне

Мостик над прудом с нимфеями, хорошо знакомый по полотнам Моне Творець: Клод Моне. Стиль: японський, 1883 рік.

Садівництво було другим після живопису захопленням відомого французького імпресіоніста Клода Моне. Свій сад він почав засновувати з тих самих пір, як оселився в невеликому селі Живерні, що розташована в 80 км на північ від Парижа.

Все починалося з одного гектара землі біля будинку художника. Він створював свій сад також натхненно, як писав картини. Позбувшись від похмурої рослинності на ділянці, Моне створив склепінчастий тунель, повитий плетистими трояндами, уздовж доріжок висадив безліч яскравих кольорів. Художник ставився до садового мистецтва дуже серйозно - набував літературу, консультувався з садівниками, купував і вимінював потрібні насіння та саджанці.

Пізніше Моне придбав заболочені землі, що є сусідами з його ділянкою, де потім був створений ставок з чудовими німфеями , добре знайомий цінителям творчості художника за його картинам. На новій ділянці поблизу ставу були висаджені верби , бамбук, гліцинії та інші рослини. Зрозуміло, тут знайшлося місце і для улюблених квітів живописця - троянд.

Сад Моне став джерелом натхнення для свого творця - художник присвятив йому більше ста полотен. Моне виявився воістину талановитим ландшафтним дизайнером - створений ним сад, що належить нині французької Академії витончених мистецтв, вважається одним зі світових шедеврів садово-паркового мистецтва.
Ботанічний сад Кірстенбош

Ботанический сад Кирстенбош Творець: Сесіл Родс. Стиль: колекція рослин, 1913 рік.

Ботанічний сад Крістенбош - це всесвітньо відоме, унікальне, що охороняється ЮНЕСКО збори південноафриканської флори. Сад розташовується відносно недалеко від однієї зі столиць ПАР Кейптауна, на східному схилі гори Столовой. Крістенбош є найстарішим ботанічним садом, присвяченим місцевої рослинності, в його колекціях зібрана майже вся флора африканського континенту, а це, за різними оцінками від 7000 до 9000 видів рослин.

Территория сада охватывает 528 гектаров, большинство этих площадей занимают горы, леса, финбош (вид кустарниковых зарослей) с присущими им естественными экосистемами. 36 га этой площади отведены непосредственно под коллекции растений, многие из которых эндемичны, т.е. встречаются только в данной местности.

Ландшафт сада незатейлив – аккуратные мощёные аллеи и тропинки полегают между растительными композициями, созданными из красивых и редких представителей африканской флоры. Посетителям ничто не мешает любоваться уникальной растительностью, водоёмами и скульптурами, украшающими сад, а при желании – подняться на вершину Столовой горы.
Сады Кёкенхофа

Сады Кёкенхофа Дизайнери: Ян Девід Зохер і його син Луї Пол Зохер. Стиль: англійська, парк квітів, тематичні сади, 1840 рік.

Кекенхоф - один з найкрасивіших парків Європи, що славиться своєю неперевершеною колекцією цибулинних. Він розташований в маленькому голландському містечку Ліссе між Амстердамом і Гаагою. Більше півтора століть на 32 гектарах паркових угідь щорічно зацвітають мільйони тюльпанів , гіацинтів , нарцисів , крокусів . Над надзвичайно ефектними парковими композиціями, які радують око протягом восьми весняних тижнів, майже цілий рік працюють десятки висококласних садівників, які точно знають, як зробити сад красивим.

Головна територія садів облаштована в повній відповідності з принципами класичного англійського паркостроенія. Комплекс також включає природний, японська, музичний та історичний сади. Акуратні мальовничі галявини, доглянуті водойми, чудернацькі квіткові композиції, ділянка старого лісу - пейзажі садів Кекенхоф змінюються і вражають.

На території парку знаходяться теплиці з трояндами, бузком , орхідеями та іншими квітами. Серед тюльпанових і Гіацинтове плантацій височить старовинна голландська вітряк, що стала своєрідним символом Кекенхоф. У різних місцях парку можна зустріти також ігрові майданчики, інформаційні центри, кафе, ресторани та інші інфраструктурні об'єкти, що не порушують, втім, своїм виглядом загальну гармонію.
Сади Рікугіен

Уголок сада Рикугиэн Дизайнер: Янагісава Ёсіясу. Стиль: японський, 1702 рік.

Рікугіен - найбільш великий сад Токіо і найстаріший з усіх існуючих нині садів світу. Цей чудовий куточок природи, що розкинувся на площі трохи менше дев'яти гектарів в одному зі старих районів японської столиці, є предметом гордості жителів Токіо і головною міською визначною пам'яткою.

Це і справді дуже гарний сад, облаштований в істинно японському стилі. Рікугіен присвячений національним поетичним образам. Його творець, самурай Янагісава Ёсіясу, черпав натхнення в японської поезії вака, і це відображено в назві саду: слово «Рікугі» перекладається як шість видів віршування вака, а слово «ен» по-японськи означає сад.

У садах Рікугіен безліч мальовничих стежин, красиве озеро з рукотворним островом, штучний водоспад, витончені містки, старовинний чайний будиночок і багато інших об'єктів, що створюють дивну гармонію японського саду. Штучні водойми садів заселені - там можна спостерігати водоплавних птахів.

А ще тут зібрано близько 35 тисяч видів рослин! Серед них - сосни , японські абрикоси, безліч запашних магнолій , незмінні сакури та інші рослини, що становлять чудові композиції і зростаючі окремо посеред смарагдових галявин. Сади Рікугіен красиві в будь-який час року, але особливо гарні вони в осінню пору, коли крони дерев радують око яскравим многоцветьем.
Сад Мірабель

Сад Мирабель Архітектор: Йоганн фон Ерлах. Стиль: бароко, 1690.

Сад Мірабель - унікальний зразок аристократичного європейського бароко в садово-парковому мистецтві. Він знаходиться в Зальцбурзі, одному з найбільших міст Австрії, і входить в число найкрасивіших садів і парків світу. З моменту свого створення парк неодноразово видозмінювався, тому не зберіг свого початкового вигляду, але увібрав в себе веянья кількох епох, залишившись при цьому цілісним архітектурно-парковим ансамблем.

Розбитий в класичному бароковому стилі, парк багатий скульптурами і фонтанами. Тут міститься унікальна колекція скульптур, відома як Сад карликів. Вона збереглася неповністю - один з колишніх господарів маєтку, кронпринц Людвіг Баварський, вважав статуї карликів потворними, і частина колекції була продана. Пізніше деякі скульптури вдалося повернути в сад.

Ще одне оригінальне прикраса зальцбургского саду - невеликий театр під відкритим небом, кулісою якого служить жива огорожа. У цьому невеликому за площею саду можна знайти безліч красивих топіарі, а також помилуватися квітковими арабесками, що прикрашають газони.
Версаль

Версаль Дизайнери: Клод Молле, Іларій Массон, пізніше - архітектор Луї Ліво, художник Шарль Лебрен, ландшафтний архітектор Андре Ленотр. Стиль: регулярний, 1632.

Сади Версаля, що входять у всесвітньо відомий палацово-парковий комплекс, - легендарне місце, овіяне багатовіковою історією і освячене присутністю багатьох французьких монархів. Це для них на місці мисливських угідь створювалися сади і парки, які стали з часом еталоном ландшафтного мистецтва.

У формування нинішнього вигляду Версальських садів і парку внесли вклад багато ландшафтні дизайнери, архітектори, скульптори, садівники. Викликає заслужену повагу і робота сучасних майстрів, зайнятих утриманням та обслуговуванням території, що займає більше 100 гектарів. А помилуватися тут є чим: чудернацькі газони та квітники, величні статуї, розкішні фонтани, складна система каналів і штучних водоймищ, дивовижно гарні й різноманітні Топіарії і живоплоти, павільйони, гроти, алеї, тераси - кожен об'єкт, кожен куточок садів заслуговує захоплених поглядів і захоплених відгуків.

Версаль - це набагато більше ніж, просто гарний сад. Це шедевр садово-паркового мистецтва, що має світове значення і є культурною спадщиною ЮНЕСКО. А ще це зразок для наслідування - в ідеях версальських ландшафтів і сьогодні черпають натхнення багато майстрів садового дизайну.
Сад Юй Юань, Шанхай

Сад Юй Юань Перший власник: Пань Юньдуань. Стиль: китайський, 1559.

Сад Юй Юань - один з найкрасивіших садів світу, що належать приватному власнику. Назва цього невеликого (всього 4 га) чудового куточка природи, розташованого в самому центрі Шанхая, перекладається з китайської мови як «Щасливий сад».

Пань Юньдуань, місцевий чиновник, який жив в епоху Мін, замислював цей сад, як місце відпочинку для своїх старіючих батьків. Втім, він недовго залишався господарем цих угідь, сад неодноразово переходив від одних господарів до інших, попутно зазнаючи зміни, страждав від війн, потім реставрувався. Сучасний вигляд він придбав лише в 1956 році, після утворення КНР.

Юй Юань досить складний за своєю структурою. У його плануванні враховані вимоги фен-шуй, нумерології, а ще тут присутня якась істинно китайська головоломка - відвідувач саду не повинен зрозуміти, що він потрапив у сад, і не повинен збагнути, як з нього вийти. Для цього територія саду Юй Юань була розділена на шість частин, хитромудрим чином з'єднаних між собою.

Втім, мало у кого може з'явитися думка швидко покинути цей сад, адже розглядати ставки з лотосами, витончені містки, химерну архітектуру павільйонів, незвичайні скульптури можна нескінченно. Захочеться зупинити очей і на рослинності саду. Продумана пейзажність саду захоплює кожним деревцем, кожним кущиком і квіткою, садовим бонсаем і діжкових рослинами.

Зрозуміло, це лише підказки, але вони варті того, щоб брати їх до уваги при проектуванні свого унікального, не схожого на інші, саду. Дерзайте, творите, надихайтеся шедеврами світового ландшафтного мистецтва - і, можливо, саме ваш сад колись стане одним з найчудовіших куточків природи на нашій планеті!

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини raspberry.io rayon.cv.ua rapz.ru redbus.ru re61g.ru realty.zaxa.ru q8mazad.com renovac.ru recepty-everyday.ru redray-lnr-news.su