Sunday, April 5, 2015

Орхідеї у вашому саду

Чудові, улюблені багатьма орхідеї здавна вважаються еталоном витонченості та вишуканості серед квітів. Розкішні і екзотичні кімнатні сорти вже давно займають почесні мета в колекціях російських квітникарів, що ж стосується садової культури - тут орхідеї можна зустріти значно рідше. І це при тому, що багато видів цих дивовижних красунь охоче ростуть в нашому кліматі.

Справа тут не в садівників, які не хочуть або не можуть їх вирощувати - зі смаком у них все гаразд, а майстерності і терпіння вистачить не на один десяток екзотів. Виростають на території Росії види орхідей - зозулинці , блетілли, пальчатокорінники - не тільки дуже ефектні і декоративні, їх бульби наділені лікарськими властивостями, тому-то вони і стали об'єктами колекціонерства, що, в свою чергу призвело до скорочення їх популяцій. Зараз більшість видів дикорослих видів орхідних занесені до Червоної книги держав, на територіях яких вони збереглися.

Розведення орхідей в комерційних масштабах в Росії поки що практикується не часто. Тим не менш, деякі розплідники беруться вирощування садових орхідей. Як правило, це види або гібриди, що поєднують під загальною назвою Черевичок три роду орхідних: Ціпріпедіум, більше відомий під назвою Венерин черевичок справжній чи Венерин черевичок звичайний, а також подібні з ним по ботанічним характеристикам Пафіопедилюм і Фрагміпедіум.

На сьогоднішній день, Черевички - це найпопулярніші орхідеї, що зустрічаються в садовій культурі. Вони витривалі, невибагливі, довговічні, прекрасно почувають себе в помірному і помірно-холодному кліматі, а тому оптимальні для використання в ландшафтному дизайні. А ще вони дивно різноманітні - з одних тільки черевички можна створити розкішний сад орхідей, жодного разу не повторившись з вибором сорту.
Посадка садових орхідей і догляд за ними

Венерин башмачок в куртине Чи не кожен садівник мріє прикрасити свою ділянку цими чудовими рослинами. Найпростіший і надійний (і, що важливо, легальний) спосіб роздобути орхідею в свій сад - це придбати в розпліднику сертифіковані здорові кореневища рослин з квітковими нирками. Слід пам'ятати, що сезон висадження в ґрунт різний у різних представників родини орхідних. Так, орхідеї Венерин черевичок , висаджують в грунт восени, а Офрис бджолоносна, або, скажімо, блетіллу - тільки навесні. Купити садивний матеріал у професіоналів ви зможете тільки в сезон, якщо ж ви купуєте рослина у садівників-аматорів - неодмінно ознайомтеся з особливостями розмноження конкретного виду орхідей.

Успіх вирощування орхідей в чому залежить від правильно підібраного місця їх висадки. Абсолютна більшість садових сортів воліє світлі ділянки з легким притенением - прямі сонячні промені не повинні потрапляти на рослини. Найкраще садові орхідеї будуть почувати себе з північної сторони знаходяться на ділянці будівель.

Не менш важливо і якість грунту. Орхідеї воліють лужні грунти, тому субстрат на місці їх висадки слід підготувати заздалегідь, додавши в грунт вапнякову крихту або доломітове борошно. Не зайвим буде також внести в субстрат деяку кількість дренажу (крупного піску, подрібненого керамзиту): пухкі, добре аеріруемие грунту - це те, що потрібно орхідей. Після посадки деяких видів рослин землю навколо них мульчують бурим торфом або керамічним гранулятом, черевички мульчування не потрібно. Черевички і більшість інших садових орхідей не переносять перезволоження, тому грунт потрібно підтримувати в помірно вологому стані. Підживлення рослинам не потрібно, інертний субстрат - їх звичайне місце існування. Навпаки, не слід допускати, щоб листя потрапляла на куртину з орхідеями і перегниває там, підвищуючи кислотність грунту.

Зимовий догляд за садовими орхідеями гранично простий: деякі види садових, з тих, що зустрічаються в дикій природі, в укритті зовсім не потребують, а ось більш ніжні селекційні сорти можуть постраждати від перепадів температур, так що восени їх варто вкривати ялиновим гіллям або пінопластом.
orchis3.jpgОфрис пчелоносная – один из видов садовых орхидей Розмноження орхідей

Як бачимо, вирощування садових орхідей - заняття не надто клопітка, чого не скажеш про їх розмноженні. Саме через складнощі, пов'язаних з розведенням, ці рослини досі залишаються рідкісної екзотикою. Лише деякі розплідники здатні створити умови для вирощування садових сортів орхідей на продаж.

Розмножують орхідеї двома способами: насіннєвим і вегетативним. Перший з них вимагає серйозних витрат зусиль і часу. У природі орхідеї можуть розмножуватися і самосівом, але тільки в симбіозі з особливими грибами, званими ендомікорізнимі. Мікокультура повинна знаходитися в субстраті тільки в період проростання насіння. У 1922 році американський біолог Льюїс Кнудсон надав любителям орхідей неоціненну послугу, вперше отримавши проростки орхідей на стерильній синтетичному середовищі, що складається з таких доступних компонентів, як вода, цукор і агар-агар. Це дозволило садівникам-любителям більш успішно вирощувати дивно красиві квіти і навіть виводити гібриди.

Однак пророщуванням насіння клопоти не закінчуються. Перш ніж висаджувати рослини у відкритий грунт, їм потрібно дати підрости й зміцніти. Для цього необхідно помістити шкілки із сіянцями в особливі умови, з правильно підібраним температурним режимом, вологістю ґрунту і повітря, складом субстрату. І, якщо всі умови будуть дотримані, то приблизно через чотири роки рослини покажуть свої перші справжні листи. Практика показує, що з великої кількості насіння проростає дуже небагато, і не у всіх сіянців вистачає життєздатності, щоб дорости до тієї кондиції, в якій їх можна висаджувати в сад. Так що, всім, хто бажає виростити орхідеї з насіння, слід запастися незвичайним терпінням! Насіннєвим способом розмножується більшість видів зозулинців.

Вегетативний спосіб більш простий, тим більше що дорослі рослини не залежать від мікокультури. Втім, він також вимагає терпіння і скрупульозності. Розсаджувати садові орхідеї рекомендується не частіше, ніж раз на 4-5 років. Найкращим часом для поділу кореневищ Башмачка вважається серпень. Блетілли, пальчатокорінники і ОФРІС добре піддаються вегетативному поділу. Сезон для розсаджування потрібно підбирати залежно від видової приналежності рослини.
Сад орхидей: сложно, но возможно! Садові орхідеї - ефектний акцент в ландшафті

Орхідеї з успіхом застосовуються для озеленення дач і присадибних ділянок. Невибагливі до складу грунтів, садові орхідеї можуть стати вишуканою прикрасою альпінарію . Надзвичайно гарні орхідеї і в одиночних посадках. Розростаючись, вони утворюють куртини , які в період цвітіння (для більшості видів це травень-червень) виглядають неймовірно розкішно і екзотично. Кожен сорт орхідеї гідний того, щоб милуватися ним окремо, але найсміливіші любителі ландшафтних експериментів висаджують рослини в композиціях.

Оточення орхідей слід підбирати з урахуванням того, що вони не люблять сусідства з домінуючими рослинами. Тому прекрасним фоном для них стануть низькорослі злаки і папороті .

Справжньою гордістю колекціонера і неперевершеним за красою видовищем стане сад орхідей. Втім, це задоволення поки доступно не багатьом власникам присадибних ділянок. Тому моно-сади, в яких широко представлено сімейство орхідних, звичайно є частиною ботанічних садів або розплідників.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини raspberry.io rayon.cv.ua rapz.ru redbus.ru re61g.ru realty.zaxa.ru q8mazad.com renovac.ru recepty-everyday.ru redray-lnr-news.su