Friday, April 3, 2015

Теплиця на присадибній ділянці

Стандартная теплица с покрытием из сотового поликарбоната Багато власників дачних і присадибних ділянок рано чи пізно приходять до думки про те, як непогано було б обзавестися таким корисним і функціональним спорудою, як теплиця. Справді, для тих, хто займається вирощуванням ранніх овочів і примхливих квітів з розсади і живців, така споруда деколи просто необхідно - тільки тут можна створити мікроклімат, відповідний тим чи іншим рослинам на певних стадіях росту або навіть протягом усього життєвого циклу.

Кожен господар, який бажає доповнити благоустрій своєї ділянки теплицею, бажає, щоб вона була не тільки зручною і надійною, а й добре вписувалася в ландшафтний дизайн ділянки. Спорудити конструкцію, що сполучає в собі всі ці якості, цілком можливо. Це можна зробити своїми силами або придбати збірну конструкцію і змонтувати на її у себе ділянці.
Вибираємо теплицю

Щоб зорієнтуватися у виборі, розглянемо різні види теплиць. Їх розрізняють:

    за формою - арочні і шатрові («будиночком»);
    за розміром;
    за матеріалом каркаса - дерево, алюміній, капелюшний профіль, профільна труба, пластик;
    за матеріалом покриття - скло, плівка, стільниковий полікарбонат.

Вибір форми та розміру теплиці повністю залежить від індивідуальних переваг господарів ділянки, що ж стосується матеріалів каркаса і покриття - на них варто зупинитися докладніше.

Отже, каркаси:

    дерев'яні конструкції до недавніх пір були найпоширенішим видом тепличних каркасів. Їх переваги полягають у тому, що виготовити такі конструкції можна самостійно, вони виходять досить надійними і добре зберігають тепло. Однак такий виріб вимагає особливого догляду: дерево слід періодично обробляти антисептичним складом. Крім того, не всі володіють достатнім майстерністю, щоб звести по-справжньому естетичне, чи не псує садового ландшафту споруда, а монтаж його досить трудомісткий;
    пластикові каркаси - на жаль, поки досить рідкісний для Росії продукт. Вони довговічні, надійні, стійкі до впливу вологи і хімікатів;
    Теплица-купол на деревянном каркасе - оригинальное решение домашнего мастера каркаси з алюмінію також володіють прекрасними експлуатаційними характеристиками і стійкістю по відношенню до зовнішніх чинників. Правда, вони не дешеві і дуже привабливі для любителів легкої наживи, які промишляють здачею металевого брухту;
    Омега або капелюшний профіль фахівці характеризують як непоганий матеріал для тепличних каркасів. Такі конструкції в розібраному вигляді недорого коштують і досить легко транспортуються. Однак іноді виникають проблеми при їх монтажі, а ще взимку з них потрібно зчищати сніг - товстий сніговий покрив може призвести до деформації і псування конструкції теплиці;
    досить велике навантаження можуть виносити каркаси з профільної труби. Крім того, вони прості в монтажі і мають доступну ціну. Можуть бути як збірними, так і звареними;
    з металевого куточка також створюються дуже міцні, надійні і довговічні тепличні каркаси. Правда, коштують вони трохи дорожче, ніж конструкції з профільної труби.

Серед покриттів тепличних заслуженими симпатіями дачників користується поліетиленова плівка. З нею легко працювати, крім того споживачам завжди доступний широкий вибір цього матеріалу - від дешевого, якого вистачає на один сезон, до дорогих видів Сополімерна пластика, здатного прослужити довгі роки.

Скло для каркасних теплиць в наш час використовується все рідше - йому на зміну приходить більш практичний стільниковий полікарбонат - пластичний матеріал з відмінною светопропускной здатністю, тепло- і шумоізоляційні властивості. Він набагато більш простий в монтажі, ніж скло, менш крихкий.

Коли мова йде про придбання теплиці у вигляді «напівфабрикату», вибрати з усіх пропонованих варіантів конструкцій оптимальний часто буває непросто. Щоб не помилитися у виборі, оцінюйте майбутню теплицю з точки зору простоти транспортування, монтажу та змісту, звертайте увагу на комплектність деталей і наявність докладної інструкції по збірці.

Втім, набувати стандартні комплекти зовсім не обов'язково - домашнім умільцям під силу звести теплицю самостійно. Для цього знадобиться розробити проект теплиці, запастися часом, терпінням і, звичайно ж, всіма необхідними матеріалами для теплиці. Доведеться потрудитися, але час і сили будуть витрачені не даремно - ви реалізуєте індивідуальний, найкращий для конкретної ділянки варіант теплиці.
Де краще будувати теплицю

Садова теплиця передбачають створення особливого мікроклімату для рослин, тому місце для її будівництва слід вибирати дуже ретельно. Воно має бути, насамперед, добре освітленим і сухим. В ідеалі місце для теплиці потрібно підбирати на етапі планування ділянки - в засадженому саду зробити це набагато важче.

Ажурная теплица, изготовленная по индивидуальному заказу Найкраще місце для теплиці - це височина. Але якщо немає можливості спорудити її на пагорбі, можна підібрати ділянку з мінімальним ухилом і осушити його за допомогою дренажної системи. Найкращим місцем з точки зору освітленості буде ділянка, яка добре освітлюється протягом усього дня. Якщо це неможливо, теплицю слід зводити там, де сонце освітлюватиме її всю першу половину дня. Як розташувати теплицю відносно сторін світу - у фахівців немає єдиної думки в цьому питанні. Єдиний загальний принцип: у правильно розташованої конструкції вхід повинен перебувати з підвітряного боку, рослини повинні бути надійно захищені від пануючих у даній місцевості вітрів.

Залежно від умов проекту особливостей конструкції теплиця може зводитися на фундаменті або без нього. Звичайно, кращі умови для рослин будуть створені всередині капітальної конструкції, але може статися, що в наступному сезоні ви вирішите перемістити теплицю на інше місце, тоді прив'язка до фундаменту може виявитися зайвою.
Підбір і висадка культур

Запорукою гарного врожаю є правильний підбір і розміщення рослин в теплиці. У теплиці можна вирощувати не тільки розсаду і вкорінювати живці - сучасний ринок насіння пропонує широкий вибір рослин для теплиць.

Якщо ви вирішили використовувати теплицю в режимі максимального навантаження, вам варто вирощувати там спеціально виведені тепличні культури. Для їх посадки теплицю необхідно обладнати стаціонарними контейнерами (ящиками). При виборі посадкового матеріалу слід враховувати біологічні особливості рослин: розмір дорослого екземпляра, розвиток кореневої системи та ін. Для маленької теплиці не варто купувати занадто великі культури - тіснота може позначитися на їх зростанні, цвітіння і плодоношення, і в підсумку вони розчарують вас. У невисоких арочних теплицях ближче до скління рекомендується саджати низькорослі екземпляри.

І якщо на ділянці є теплиця, то поряд з тепличними культурами там буде рости і розсада. Вирощувати рослини, які в подальшому будуть висаджені у відкритий грунт, краще в невеликих переносних контейнерах - не забуватимемо, що з часом їх доведеться виносити на вулицю для загартовування.

У будь-якому випадку, підбираючи рослини для теплиць необхідно відстежувати, щоб особливості їх агротехніки відповідали можливостям вашої теплиці.
Теплиці як елемент ландшафтного дизайну

Стационарная теплица на фундаменте Дуже важливо, щоб теплиця в ландшафтному дизайні виглядала органічно, не руйнуючи цілісності сприйняття загальної картини саду. У разі використання стандартних конструкцій, що не відрізняються особливим дизайном, «вписати» їх у ландшафт непросто. Таку теплицю краще розмістити в спеціально призначеної функціональної зоні двору. В інших випадках можна лише частково приховати її за допомогою ажурного заборчика або низької живої огорожі - високі конструкції, що відкидають тінь, поруч з теплицею розташовувати не рекомендується.

Зробити теплицю прикрасою ландшафту можна за допомогою індивідуального проектування. Тут з'являються найширші можливості для креативу: незвичайні конструкції, ажурні каркаси, поєднання функцій (наприклад, споруда, в якій навесні вирощується розсада, на літо переобладнано в альтанку або ігрове приміщення для дітей) не тільки допоможуть отримати багатий врожай, а й стануть оригінальною прикрасою саду . До речі кажучи, для такої теплиці набагато простіше знайти підходяще місце на ділянці, ніж для стандартної конструкції. Більш того, вдале рішення може тать предметом особливої ??гордості господарів ділянки, необхідно лише постійно підтримувати порядок в теплиці, бо її внутрішній зміст добре проглядається зовні.

В цілому, установка теплиці на ділянці - справа вдячна, результати від нього не змусять себе чекати. А якщо теплиця красива, затишна, упорядкована, то робота в ній доставить вам справжнє задоволення.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини raspberry.io rayon.cv.ua rapz.ru redbus.ru re61g.ru realty.zaxa.ru q8mazad.com renovac.ru recepty-everyday.ru redray-lnr-news.su