Sunday, April 5, 2015

Водні сади: більше ніж просто ставок

Важко знайти у світі щось більш привабливе, ніж вода: і потужний водоспад, і дрібні брижі на поверхні озера являють собою чарівне видовище. Вода - це свіжість в жаркий день, цілюща волога для рослин, відрада для очей. І, звичайно ж, кожному власнику власної ділянки хочеться бачити на ньому який-небудь водний об'єкт.

Ставки, струмки, фонтани незмінно служать прикрасою і центром тяжіння будь-якого саду, є ключовими елементами ландшафтного дизайну. Тим же, хто особливо небайдужий до води, ландшафтні дизайнери пропонують таке масштабне рішення, як водний сад - комплекс окремих або зв'язаних між собою водних об'єктів, об'єднаних загальною стилістикою. У мінімальному виконанні - це по-особливому організований ставок з певним набором рослин і водної фауни.

Ідея створення водних садів не нова - перші їхні прототипи існували ще в Стародавньому Римі і мали швидше утилітарне, ніж декоративне значення. У середні віки створення водних садів практикували на півдні Європи і в країнах Сходу. Такі проекти у великих або менших масштабах реалізуються і зараз. Організувати водний сад можна і на власній ділянці. Навіть якщо відведена під нього площу не відрізнятиметься розмахом, міні-сад додасть їй чарівність і створить дивно гармонійну атмосферу.
Водний сад без ілюзій

Створення водного саду - завдання не з простих. Перш, ніж братися за справу, необхідно визначиться, наскільки підійде він вашій ділянці і яким він має бути. Витівка має як плюси, так і мінуси, про які нудно знати потенційним власникам незвичайних садів. У позитив можна віднести наступні моменти:

    локальне поліпшення мікроклімату - прохолода в жарку погоду, сприятливі умови для більшості садових рослин, збалансована екосистема;
    особлива естетика ділянки, гармонізація простору і просто приємне видовище;
    можливість вирощувати екзотичні водні рослини;
    залучення на ділянку птахів і представників дрібної фауни, можливість розведення риб, равликів.

Водный сад дворца Тиртаганга, Бали До недоліків водного саду можна віднести:

    відносну складність планування;
    збільшення кількості комах у дворі (втім, наявність риб і велика кількість дрібної фауни посприяє зменшенню популяцій);
    специфічність догляду за водоймами.

Облаштування водних садів

Проектування водного саду, як зазначалося вище, справа дуже непроста і вимагає індивідуального підходу. Тому складання та реалізацію проекту краще доручити професіоналам.

Важливо визначитися, яку територію ви готові відвести під водний сад і яким ви хочете його бачити, адже реконструювати, а тим більше перемістити його буде дуже складно.

Водні сади можуть являти собою один досить великий штучна водойма в саду. Його площа можна залишити цілісної, або візуально розбити на зони грядами каменів, містками , пірсами, іншими конструкціями або декором. Інше рішення водного саду - це кілька невеликих водойм, розташованих каскадом або в одній площині. Вони можуть бути незалежними один від одного або ж з'єднаними водоспадом , садовим струмком, каналом - залежно від стилістики саду.

Підводна частина водойми, як правило, зонується - в процесі будівництва ставка на його дні створюються ділянки різної висоти, прибережна частина робиться пологої або ступінчастою. Це дозволить надалі урізноманітнити набір водних рослин, підбираючи види, які віддають перевагу різну глибину. Якщо водойма планується населяти водної живністю, його глибина повинна становити не менше одного метра. Для того щоб уникнути переливу води у дощову погоду, в ставках слід передбачити систему водовідведення.

Водойми оформляють фонтанами, острівцями, плавучим декором, скульптурами відповідно із загальною стилістикою саду, адже водні сади, як і звичайні, можуть бути оформлені у регулярному , романтичному або якому-небудь іншому стилі.
Водный сад Ботанического сада Бордо Рослини для водного саду

Про асортимент рослин, якими ви бажаєте прикрасити водний сад, бажано подумати заздалегідь. Тоді в процесі будівництва ставка або системи водойм буде легше передбачити для зелених вихованців відповідні місця. Для зручності водні рослини для саду краще розбити на групи:

    глибоководні, укоріняються на глибині від 0,4 до 1,2 метра. Це німфеї і лотоси , які не тільки захоплюють своєю красою, а й захищають воду від перегріву в жарку погоду. Це також елодея , рдест , уруть , пухирчатка , генеруючі кисень і сприяють чистоті води. Всі ці рослини незамінні в населених живністю ставках;
    мілководні рослини, укоріняються на глибині від 0,2 до 0,4 метрів - очерет, рогіз , очерет , ірис водний. Прибережне мілководдя (не глибше 0,3 м) можуть прикрасити стрелолист , аїр , пухівка, образки та ін .;
    плаваючі рослини, чия коренева система вільно плаває у воді, а листя і квіти знаходяться на поверхні. Для оформлення водних садів зазвичай використовують водокрас і телорез . Що ж стосується ряски - її рекомендується уникати, оскільки дуже скоро вона може покрити всю поверхню ставка, створюючи несприятливі умови для водної живності та інших рослин;
    болотні види, що ростуть на рясно зволожених і заболочених грунтах в безпосередній близькості від води - хоста , астильба , лилейники , папороті та ін.

Формувати водні клумби можна за тим же принципом, що і звичайні: якщо у вашому саду є кілька невеликих ставків, їх можна зробити монохромними, оформивши кожен з них рослинами одного кольору. Великий ставок може стати чудовим змішаним або зонування квітником.

До слова сказати, поняття «рослини кадовбів» цілком можна віднести і до водного саду. При бажанні на літо тут можна розміщувати, наприклад, вельми декоративний папірус (сить папірусна) або інші водні рослини, що вимагають теплою зимівлі.
Догляд за водним садом

Оформление цветника в водном саду Водні сади потребують догляду, також як і будь-які інші. У сезон високих температур, коли вода з поверхні водойм випаровується особливо інтенсивно, їх слід доливати. Щоб додається вода не завдала шкоди флорі і фауні водного саду, вона повинна мати склад і температуру, схожу з ставкової.

«Прополювання» водних грядок - необхідна для саду процедура. Якщо у водоймах накопичується ряска - її слід виловлювати навіть тоді, коли її присутність у ставках передбачено: занадто щільний шар такої рослинності заважає проникненню сонячних променів в товщу води, як наслідок, припиняють своє зростання кіслородообразующіе мікроводорості і екосистема водойм порушується. З тієї ж причини слід проріджувати рослини з великої листям. Для підтримання екологічного балансу поверхню ставка повинна бути закрита листям рослин на 30-60%.

Поверхня водойм необхідно регулярно очищати від сміття, в т.ч. залишків відмерлих рослин та опалого листя. З настанням осені цим доведеться займатися досить часто.

Сезонне обслуговування об'єктів водного саду (чистка, організація зимівлі рослин, злив води та ін.) Проводиться у відповідності з індивідуальними особливостями кожного з них.

Не можна сказати, що водний сад занадто складний у догляді. Грамотно організована система водойм і правильно підібрана і висаджена рослинність стане запорукою його краси і здоров'я. І, звичайно ж, витрачені кошти і зусилля будуть з лишком компенсовані безтурботним чарівністю і особливою атмосферою, яку створить на вашій ділянці справжній водний сад.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини raspberry.io rayon.cv.ua rapz.ru redbus.ru re61g.ru realty.zaxa.ru q8mazad.com renovac.ru recepty-everyday.ru redray-lnr-news.su