Monday, April 6, 2015

Ландшафтні кошти вітрозахисту

Вітер часом завдає чимало клопоту власникам дач і присадибних ділянок. Зламані дерева, полёгшіе квіти, вистуженной будинок - все це «пустощі» вітру, причому не такі вже безневинні. Найскладніше доводиться господарям ділянок, розташованих у вітряних місцях - на кордоні з полем або на пагорбі. Їм краще за інших відомо, як непросто в таких умовах забезпечити затишок собі і створити сприятливі умови для рослин, що віддають перевагу захищені від вітру місця.

Захистити свій сад від вітрів можна засобами ландшафтного дизайну. Більше того, існує кілька способів садової вітрозахисту. Вони розрізняються за вартістю, масштабу, способу і тривалості реалізації, але завжди дозволяють отримати бажаний ефект.
Вітрозахисні конструкції

Рукотворна захист від вітру - це паркани, стіни, вітрові екрани, що блокують рух повітряних потоків на окремих ділянках. Площа території, захищеної такими конструкціями, залежатиме від їх розмірів і конфігурації.

Так, ідеально тихим і безвітряним місцем можна вважати патіо . Площа його, як правило, не велика, але такого затишного куточка цілком вистачає для невеликої зони відпочинку та міні-садка з рослинами, чутливими до протягів. Ділянка, захищений високим парканом - також може претендувати на звання одного з найзатишніших місць у дворі. Тут цілком можна висаджувати вимогливі до вітрового режиму рослини, причому не тільки тіньолюбиві - якщо в захисну конструкцію будуть вбудовані, наприклад, полікарбонатні блоки, то світла вистачить рослинам по обидві її сторони.

Габионы: ландшафтный декор и ветрозащита Щоб захистити від вітру яке-небудь конкретне простір всередині двору або саду ( басейн , зону відпочинку, дитячий майданчик і т.д.), використовують спеціально сконструйовані вітрові екрани. Вони можуть бути виготовлені з дерева, оргскла, полікарбонату та інших матеріалів. Такі засоби вітрозахисту встановлюються стаціонарно майже перпендикулярно по відношенню до пануючого напрямку вітру. Невелике відхилення від перпендикуляра підвищить стійкість екрану, дозволить уникнути ефекту вітрила.

Головна перевага рукотворних вітрозахисних засобів полягає в тому, що вони починають повноцінно виконувати свої функції з самого моменту установки. До того ж патіо і екран можна легко вписати в ландшафт будь-якої ділянки, а паркан і зовсім є його обов'язковою складовою. До недоліків таких конструкцій, насамперед, слід віднести їх вартість. Наприклад, вітрозахисний паркан обійдеться власникові ділянки дорожче, ніж звичайний - для нього буде потрібно фундамент, особливі матеріали, надійні кріплення. Це стосується також екранів та огорож патіо.
Живоплоти

Прекрасний засіб вітрозахисту в ландшафті - ширма з чагарника. Живопліт можна назвати абсолютно непроникним заслоном від вітру, але саме в цьому полягає його перевага. Справа в тому, що повністю перекривати рух повітря - часто вже не найкраще рішення. Чагарникові насадження знижують інтенсивність повітряних потоків, не перешкоджаючи при цьому вентиляції ділянки, що особливо актуально для територій, розташованих в кліматичних зонах з високими середньорічними температурами або з високою вологістю повітря.

Живые изгороди как средство защиты от ветра Крім того, вибір рослин для живої огорожі і щільність їх посадки дозволяють регулювати ефективність вітрозахисту - чагарник, висаджений в один ряд, здатний знизити потужність повітряних потоків на 25-60%. Підбираючи рослини для вітрозахисної живоплоту, слід враховувати, що щільність крони у листопадних чагарників менше, ніж у хвойніков . Це означає, хвойні рослини будуть затримувати вітер краще, ніж листяні, а вічнозелені насадження будуть вирішувати задачу вітрозахисту цілий рік.

Щоб захист від вітру в саду була ефективною, жива огорожа повинна бути досить високою. Наприклад, рослинна стіна висотою близько трьох метрів зробить затишним невеликий дворик або частина великої ділянки. Для створення такої вітрозахисту можна использовать черёмуху , боярышник , иргу , сирень , кизильник , бирючину , бузину , середньорослі види ялини , тую , ялицю . Ландшафтні дизайнери рекомендують формувати рослинну ширму з двох-трьох видів рослин, перемежовуючи їх при висадці. Це дозволить зберегти заслін від вітру, навіть якщо який-небудь з видів піддасться захворювання або вимерзне. Зрозуміло, рослини в живоплоту повинні мати схожі вимоги до складу грунту, режиму зволоження, освітленості.

Жива огорожа в багатьох випадках може стати оптимальним рішенням для вітрозахисту ділянки. Але з моменту посадки рослин і до того, як вона почне повноцінно виконувати свою функцію, пройде кілька років, і це, мабуть, єдиний істотний недолік загороджень такого типу.
Крупномери

Ветрозащитные крупномеры Дерева, висаджені в ряд з навітряного боку ділянки - один з найдавніших і ефективних способів вітрозахисту в ландшафті. Таким способом захищали сади, двори, знижували інтенсивність повітряних потоків на полях. Високорослі дерева - практично обов'язковий елемент ландшафтного дизайну садових ділянок, особливо якщо вони великі за площею, а правильно підібрані і висаджені вони здатні змінити мікроклімат ділянки. Справді, з чого ще можна створити заслін від вітру висотою в 10 і більше метрів? Тут крупномерам просто не існує альтернативи.

Для захисту від вітру використовують, як правило, високорослі дерева одного виду з вузькими, гіллястими, густими кронами, посаджені в ряд на невеликій відстані один від одного. Ефект посилюється, якщо висаджувати їх у два ряди. Слід також брати до уваги щільність деревних крон і їх здатність протистояти вітру. Екологи стверджують, що висаджені в один ряд листяні дерева з повноцінними кронами знижують інтенсивність вітру на 25-35%, ті ж дерева, але без листя затримують близько 5% рухомих повітряних мас, один ряд вічнозелених хвойніков знижує силу вітру на 40-60%, два ряди - на 60-80%. Важливо також, щоб коріння обраних для вітрозахисту дерев розвивалися вглиб грунту - екземпляри з поверхневою кореневою системою не зможуть встояти під шквальними вітрами.

До серйозних недоліків такої вітрозахисту можна віднести досить тривалий період росту дерев. Втім, ніщо не заважає захищати ділянку від вітру іншими способами до тих пір, поки саджанці НЕ підростуть.

В цілому ж способи садової вітрозахисту цілком можна комбінувати, підбираючи їх індивідуально для різних куточків двору і саду. Варто подбати і про те, щоб садові екрани, живоплоти, паркани, дерева найкращим чином вписувалися в садовий ландшафт. Так ви зможете зробити свою ділянку затишніше і створите сприятливе середовище для рослин, які раніше через вітрів не могли рости у вашому саду.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини raspberry.io rayon.cv.ua rapz.ru redbus.ru re61g.ru realty.zaxa.ru q8mazad.com renovac.ru recepty-everyday.ru redray-lnr-news.su