Friday, April 3, 2015

Опори для ліан: особливості вибору та використання

Не багато зелені мешканці російських садів можуть зрівнятися в популярності з ліанами . Вони надзвичайно різноманітні, найчастіше дуже декоративні, крім того вони мають унікальну здатність витися, тому широко застосовуються в ландшафтному дизайні. В'юнкі рослини охоче будуть рости в заданому напрямку, приймати задумані ландшафтним дизайнером форми, досить лише трохи допомогти їм у цьому.

Для того щоб правильно організувати зростання ліан і дати їм можливість показати себе якнайкраще, використовують всілякі опори. Вибір конструкції залежить власне від її призначення і від того, яке саме рослина буде по ній витися.
Вибираємо опору для ліани правильно

Опору для витких рослин можна придбати в готовому вигляді або виготовить самостійно. У будь-якому випадку, необхідно чітко знати, для якого саме рослини вона призначена. Для багаторічних рослин, таких, як плющ , дикий виноград , в'юнкі троянди та ін. підійдуть капітальні опори, надійно і надовго вмонтовані в грунт або мають кам'яне, цегляне або бетонну основу. Це можуть бути як металеві опори для рослин, так і конструкції з деревини, пластику або іншого довговічного матеріалу, здатного витримати вагу розрослися ліан і не деформуватися при цьому.

Більш витончені однолетники частіше спирають на легкі конструкції. Це можуть бути пластикові, бамбукові опори для рослин, вироби з дерев'яних планок, лози, тонкої арматури. Опори закріплюють надійно, але не завжди капітально, на той випадок, якщо в майбутньому планується змінювати дизайн ділянки за рахунок переміщення кучерявих однорічників. Такі конструкції на зиму зазвичай забираються з ділянки, а в новому сезоні встановлюються знову.

При підборі опор для ліан варто врахувати ще два фактори: фактуру рослин, для яких вони призначені і чи будуть рослини приховувати опору повністю. Приміром, навіть досить акуратна конструкція, обвита тонкими стеблами клематиса , може виглядати громіздко і ваговито, найдоречніше в цьому випадку вибрати решітку або сітку для витких рослин, зміщуючи акцент з опори на ліану, або застосувати витончену ковану конструкцію, залишивши її частково вільною від зелені. Якщо опорна конструкція з часом повністю сховається під листям та квітами, має сенс приділити основну увагу її надійності, якщо ж опора як така буде прихована лише частково, варто подбати також про її художньої цінності, гармонійному поєднанні з іншими елементами ландшафтного дизайну.
Кованая опора под виноград Види опор для витких рослин

Арки відмінно підходять як для однорічних, так і для багаторічних ліан. Найчастіше арки для витких рослин прикрашають вхід у двір або в будинок, позначають перехід між візуально розділеними частинами двору. Їх форма, ширина, матеріал, з якого вони виготовлені, можуть бути найрізноманітнішими. Конструкції можуть бути як капітальними, так і знімними.

Перголи для витких рослин також стануть прекрасною опорою. Такі конструкції практично завжди є капітальними, а овівающіе їх рослини - найчастіше багаторічники. Перголи , повиті лозами, не просто дуже декоративні - вони, як правило, є одним з основних акцентів в оформленні ділянки, тому вибирати для них місце слід особливо ретельно і продумано .

Ще один вид опори - це обеліск для витких рослин, що представляє собою трьох- або чотиригранну конструкцію у вигляді порожнистої піраміди або колони. Грані обеліска несуцільні, найчастіше вони виготовляються з дерев'яних рейок, в інших випадках - це ажурна конструкція з металу, бамбука, пластика. Обеліск встановлюють зазвичай на видному місці, наприклад в центрі клумби або біля входу в будинок.

Решітка для витких рослин - практично універсальна опора. Така конструкція може використовуватися самостійно, наприклад, при озелененні маленьких ділянок. Однак нерідко решітки стають складовими частинами більш складних споруд - садових екранів, пергол, трельяжів для витких рослин. Дуже декоративно виглядають, наприклад, системи з дерев'яних решіток для витких рослин, що розділяють ділянку на функціональні зони. Повиті ліанами решітки можуть стати відмінним фоном для квітника, ширмою для що не вписується в загальну картину двору стіни споруди або самостійним декоративним елементом.

Простий, а тому вельми популярною опорою є шпалера для витких рослин. Таку конструкцію можна виготовити самостійно - це не забере багато коштів і часу, і ця сама простота є безперечною перевагою шпалери. При правильному підборі матеріалів і наявності деяких навичок цілком реально отримати естетичну конструкцію з потрібними параметрами.

Серед безлічі садових матеріалів, пропонованих сучасною ландшафтною індустрією, варто відзначити пластикову сітку для витких рослин. Такі сітки - справжня знахідка для садівників. Підібравши потрібний дизайн і розмір комірки, ви зможете самостійно створити красиву і надійну опору для лози. Для тих, у кого немає часу або можливостей створювати підпори для витких рослин власноруч, оптимальним буде придбати їх у спеціалізованих магазинах, на ярмарках чи виставках.
Малые архитектурные формы в качестве опоры для лиан Як направляти зростання ліан по опорах?

Висаджувати ліани рекомендується вже після того, як опора надійно встановлена, в іншому випадку коріння рослин можуть бути пошкоджені в процесі монтажу. Направляти ріст лоз потрібно відразу, як тільки пагони почнуть досягати опори.

Щоб домогтися внизу опори зелена маса була густою і щільною, перші гілки слід направляти горизонтально, інакше з часом у міру зростання ліан низ перголи, решітки або трельяжа стане порожнім і прозорим, а заповнити його буде набагато складніше.

Якщо ви плануєте залишити частину опори вільної від зелені, вчасно перенаправляйте ріст молодих лоз туди, де листя повинна бути густіше, а зайві пагони вчасно зістригайте.
Оригінальні опори - своїми руками

Виготовлені своїми руками опори для ліан, безсумнівно, збагатять ландшафт вашої ділянки. Це можуть бути не тільки традиційні конструкції - якщо до справи підійти творчо, можна знайти безліч оригінальних рішень!

Так, в якості дерев'яної опори для витких рослин можна використовувати незвичайної форми крупну гілку, взяту в ближньому лісі або спиляну у власному саду. Ті, хто любить і вміє плести вироби з лози, зможуть виготовити декоративний тин, на якому чудово виглядатиме запашний горошок , кольорова квасоля або хміль . Оригінальною прикрасою ділянки стане зелена скульптура - каркас для витких рослин, акуратно повитий ліаною.

Одним словом, варто озирнутися навколо, включити фантазію - і ви, швидше за все, знайдете не один предмет, здатний стати креативною підставкою для витких рослин, а може бути, вам прийде в голову приголомшливо цікава ідея створення опори, і ви реалізуєте її на власній ділянці . Тоді ліани у вашому дворі перестануть бути просто рослинами - вони стануть витвором мистецтва, втіленням ваших творчих задумів!

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини raspberry.io rayon.cv.ua rapz.ru redbus.ru re61g.ru realty.zaxa.ru q8mazad.com renovac.ru recepty-everyday.ru redray-lnr-news.su