Thursday, April 9, 2015

Сад на болоті

Не всі регіони Росії можуть похвалитися ідеальним кліматом і бездоганними ділянками для плекання садів. Трапляється, що садівникам-любителям доводиться облаштовувати свої володіння якщо не на болоті, то на неабияк перезволожених грунтах. Перспектива володіння заболочених ділянкою деяких може відлякати. Але облаштувати розкішний сад на перезволоженого землі цілком можливо, так що не варто відмовляти собі в цьому задоволенні.

ТСледует сказати, що територія з надлишком вологи має свої плюси: вона володіє особливим мікрокліматом, в спекотні дні тут більше прохолоди, а багаті торфом грунту добре сприймаються багатьма рослинами. А значить, варто скористатися можливістю і подумати про те, як влаштувати сад на болоті.
З чого почати?

Затіваючи сад на болоті, насамперед необхідно визначитися з кількістю надлишкової вологи в грунті і, власне, плануванням ділянки. Більшість російських садівників, отримавши у володіння заболочена ділянка, віддадуть перевагу по можливості знизити рівень ґрунтової вологи - фінський спосіб обладнання таких ділянок, що передбачає мінімальне вторгнення в екосистему і обмежується прокладкою доріжок, у нас не в традиції.

Почати планування варто з розробки плану дренажної системи, яка являє собою мережу каналів для стоку води і одного або декількох резервуарів для її накопичення. Канали для водовідведення можуть бути відкритими (дренажні канави), закритими (труби) або засипними (заповненими гравієм або бутом). Резервуарами-накопичувачами для зайвої води можуть бути колодязі або штучне водоймище. Для них рекомендується вибирати самі низькі місця на ділянці. Не завжди є необхідність відводити воду абсолютно з усією території ділянки - деяку його частину можна залишити заболоченою.

Спосіб обладнання та конфігурацію дренажу потрібно проектувати оптимальним чином: в сезон максимального підйому ґрунтових вод вони повинні забезпечувати відведення надлишкової вологи, а в інший час - підтримувати екосистему ділянки в нормальному стані. Зробити це не завжди просто, тому в ряді випадків розробку проекту дренажної системи, а також ландшафтний проект краще замовити фахівцям.
Летнее оформление склона дренажной канавы Ландшафт саду на болоті

Ландшафт заболоченого ділянки, як правило, не передбачає урочистості і химерності, характерною для регулярних садів. Вибираючи стильове рішення для саду на болоті, варто орієнтуватися на такі стилі, як пейзажний , романтичний , еко , кантрі .

Благоустрій та озеленення перезволожених ділянки має свої нюанси. Дренажна система і водойма, які практично однозначно будуть присутні на ділянці, стануть частиною садової композиції. Якщо дренажна система організована відкритим способом, через дренажні канави доведеться перекинути один або кілька містків, а берега канав бажано зміцнити будь-яким підходящим способом. Засипна дренажна система може бути з успіхом вписана в стежинкову мережу ділянки.

Необхідно продумати заздалегідь, де які рослини будуть висаджені. Залежно від використовуваних рослин рівень землі деяких квітників можна підняти. Крім того, додатковий ґрунт може знадобитися в місцях висадки плодового саду, декоративних дерев і чагарників, а також у місцях установки малих архітектурних форм. Частина території рекомендується залишити в стані початкової зволоженості - немає сенсу перетворювати болотистий сад у звичайний, відмовляючись від його переваг, та ще й порушуючи при цьому баланс екосистеми.

Окрема увага - газонах . Занадто сирі і постійно вимокають місця для них не підійдуть - там будуть некомфортно почувати себе і газонні трави, і, власне, любителі пройтися по цих травам. Тому грунт для газону доведеться осушити додатково, передбачивши в центрі галявини маленький дренажний водоймище або разметив в найнижчому місці дренажний резервуар.
Рослини для болотистого саду

Не будемо детально зупинятися на підборі рослин для окультурених ділянок і водойм - ця тема широко розкрита в спеціальній літературі та інтернет-публікаціях. В даному випадку нас цікавить підбір рослин для болотистих ділянок. А справа це досить тонка: такий грунт крім надмірної вологи може володіти підвищеною кислотністю, так що про його склад краще знати заздалегідь.

Уголок для отдыха в заболоченном саду На помірно зволожених грунтах прекрасно будуть почувати себе ірис сибірський і ірис болотный, молочай , манжетка , лабазник вязолистный, дербенник иволистный, примула Буллея, купальница , бузульник , аквилегия , астильба , ревень , папоротники и пр. У місцях рясного зволоження можна висаджувати рогіз , очерет , аїр . Якщо на ділянці є місця, подібні заливних лугах, їх облагороджують васілістніка , конюшиною , або засівають декоративними злаками .

Не обійтися на заболочених ділянках без дерев і чагарників. Рясна волога припаде до смаку багатьом видам верби , бузині , калині . Ефектною прикрасою заболоченій зони стане вересковий садок .

Як бачимо, створити сад на болоті - завдання нехай і трудомістка, але цілком посильне. На те, що б довести таку ділянку до ідеального стану, може піти кілька років, але спостерігаючи, як садочок рік від року кращає, ви неодмінно перейметеся ніжністю до «улюбленому болітця» і надалі сповна насолодитеся результатами вашого ландшафтного творчості.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини raspberry.io rayon.cv.ua rapz.ru redbus.ru re61g.ru realty.zaxa.ru q8mazad.com renovac.ru recepty-everyday.ru redray-lnr-news.su