Friday, April 3, 2015

Китайський стиль в ландшафті: сади поетів і філософів

Китайське садове мистецтво відносять до східного стилю в ландшафтному дизайні. Це вірно лише частково - крім китайської школи садово-паркового мистецтва він включає ще дві самостійні стилістичні школи: японську і корейську.

Китайський стиль облаштування саду вважається одним з найдавніших. Він зародився в Древньому Китаї близько трьох тисячоліть тому, і його вік можна порівняти хіба що з садовим мистецтвом Вавилона і Давнього Єгипту. Вражають своєю пишністю китайські сади і парки близько імператорських палаців, біля підніжжя древніх храмів, в маєтках забезпечених жителів Піднебесної, що прийшли до нас із глибини століть і стали для сучасної садової моди свого роду «іконою стилю».
Фен-шуй китайського саду

Китай - дивовижна країна, тут все підпорядковано особливими законами - законам стародавньої філософії Фен-шуй. Поширюється вона і на мистецтво створення садів. Так-так, створення саду в Піднебесній зведено в ранг мистецтва, і кожне таке творіння абсолютно унікально, хоча і підпорядковане тим же правилам, що й інші сади.

Як таке можливо? Просто традиційний китайський сад - це втілення філософії власника, його світовідчуття, розуміння гармонії. Тут має значення абсолютно все - форма, колір, розмір, місце розташування кожного живого або рукотворного об'єкта. Квіти, кущі, дерева, альтанки в китайському саду займають спеціально відведені для них місця і сприяють вільному переміщенню позитивної енергії Ци, яка, як вчить Фен-шуй, несе благополуччя власникові саду і його родині.

При всій своїй продуманості і впорядкованості сад в китайському стилі повинен виглядати максимально природно, демонструючи гармонію між живою і неживою природою.
Багатоликий китайський сад

Ландшафт китайського саду досить складний і багато в чому залежить від того, яка ідея закладена в нього творцем. Так, сади зі звивистими доріжками і природними пейзажами адресуються філософам - вони розташовують до тривалих прогулянок, умиротвореної споглядальності і роздумів. Домашні сади - це ділянки, присвячені дому, сім'ї. Тому вони місцями походять на городи, оформлені в традиційному китайському стилі.

У китайській ландшафтної стилістиці існує таке поняття, як сади настрою. Сміюся сад розташовується на рівному горизонтальному ділянці, а на території загрозливого саду ви зустрінете в достатку скелі, гострі камені, кострубаті дерева. Ідилічний сад - це місце, де відпочивають закохані пари і шукають натхнення поети, в його центрі ви неодмінно знайдете великий ставок з невеликим острівцем в центрі, де стоїть маленький альтанка або будиночок в китайському стилі.
Оформление водоёма в китайском саду Особливості облаштування ландшафту в китайському стилі

Класичний китайський сад займає досить велику територію, і розбити його можна далеко не на кожній присадибній ділянці. Тим не менш, зневірятися не варто - відтворити куточок такого саду біля свого будинку - цілком реально.

Створюючи китайський сад своїми руками, потрібно пам'ятати про те, що в його ландшафті присутня велика кількість всіляких елементів - водойми, каміння, дерева, кущі, квіти, огорожі, альтанки та багато іншого. Але ні єдина дрібниця тут не може бути випадковою - ніщо не повинно порушити ідеальну гармонію саду. У кожної рослини, кожної речі в такому саду має бути суворо призначене місце, адже кожне з них має свій сенс, своє символічне значення.

Планування китайського саду слід проводити досконально, з урахуванням найменших елементів ландшафту. Ландшафт тут не припускає симетрії, тому ключовий об'єкт саду - до речі, не завжди єдиний - може знаходитися в будь-якому його місці, точніше сказати там, де того вимагатимуть правила Фен-шуй. Слід зазначити, що великих відкритих просторів в китайському саду бути не повинно, втім, сонячного світла в ньому має бути достатньо.

Ландшафт в китайському стилі уникає прямих ліній - звивисті стежки в такому саду матимуть природні обриси, виглядати так, ніби вони створені самою природою. Тут не буде рівних клумб, висаджених в ряд рослин, акуратно обстрижених чагарників. Замість клумби в китайському саду більш доречний яскравий і оригінальний одиночний квітка в оточенні свіжої зелені, строгим рядам тут варто віддати перевагу близьку до природності асиметрію, надавати дерев і чагарників мудрі форми слід шляхом формування крон.

Гармонія живої та неживої природи - основа основ китайського саду, тому рослини в ньому повинні створювати єдиний ансамбль з каменями. Камені та скелі тут можуть бути і штучними , хоча краще натуральні. У будь-якому випадку вони повинні бути виразними, досить великими і, звичайно ж, доречними.

Обов'язковий елемент китайського саду - водойма , а краще - кілька водойм. Саме місце для них - наявні на ділянці низини. Як правило, це доглянуті рукотворні озера з чистою водою, мають плавні, близькі до природних, вигини берегів.

Малі архітектурні форми в китайському саду повинні по максимуму виготовлятися з природних матеріалів. Для покриття стежок теж краще використовувати натуральні матеріали - гальку, пісок, деревину.
Побори рослин для китайського саду

Ограда в китайском стиле и дворик, оформленный бонсаем Флористика китайського саду інша, ніж у інших садів східного стилю. Тут багато яскравих фарб, адже згідно Фен-шуй саме такі речі і рослини залучають у будинок і в сад щастя, здоров'я і багатство. Відповідно до древнім китайським вченням будь присутнє в саду рослина щось символізує. Так, популярні в китайських садах хвойники ( сосна , ялівець , ялиця ) символізують довголіття, плодові дерева ( яблуні , вишні , сливи) - це так звані «дерева щастя».

Гарні для китайського саду чагарники з яскравою і строкатою листям, і з красивими декоративними квітами - бересклет , жимолость , бузок , таволга , форзиція та інші. Неможливо уявити такий сад і без плетистих троянд - ними обплітають альтанки , вирощують на шпалерах .

Традиційними для китайського саду є такі квіти, як півонії , магнолії, хризантеми , лілії , флокси . З однорічників віддайте перевагу Лютик , віолі , антіррінум . При оформленні водойм обов'язково використовуйте священне для жителів Піднебесної рослина - лотос .

Великі газони в китайському ландшафті не передбачені, але якщо вже утворилося у вашому саду великий відкритий простір - не поспішайте заповнювати його випадковими предметами або рослинами. Задекоріруйте його вазоном з бонсаем , який в даному випадку виявиться вельми доречним.

Той факт, що китайський стиль в ландшафтному дизайні припускає природність, зовсім не означає, що садовим вихованцям не потрібен догляд. Навпаки, кожна рослина має отримати від господаря дещицю уваги - видалення сухого листя і гілок, формування крон, зрізання зайвих пагонів, своєчасний полив зроблять сад доглянутим і акуратним. Це не суперечить вимозі природності, а лише наочно демонструє гармонійні взаємини людини з природою.
Рукотворні елементи саду

Малі архітектурні форми в китайському саду займають особливе місце. У збалансованому співвідношенні землі і води, рослинності і каменів, світла і тіні відведено місце і людині, адже він - частина цієї природи.

За китайською традицією сад слід огороджувати - приватність тут вітається, тому зведення високих, масивних, часто кам'яних парканів цілком відповідає пристойностям. Важливо тільки, щоб огорожа не вносило дисгармонії в пейзаж. А ось ворота слід прикрасити багатший, знову-таки для залучення благополуччя - вже якщо Фен-шуй, так у всьому.

Всі встановлюються в саду альтанки , павільйони, будиночки, меблі та декор повинні бути виконані в китайському стилі. Їх присутність обов'язково, але воно не повинно бути надмірним: пам'ятаємо про гармонію і балансі. Рукотворні елементи китайського саду традиційно фарбують у яскраві, насичені кольори - червоний (сила, життєва активність), синій (умиротворення, зосередженість на духовності), приємні для ока відтінки жовтого (спокій, гармонія) і т.д.

Яркие краски малых архитектурных форм - дань древней традиции Як правило, садові будівлі в китайському саду виділяють на тлі рослинності яскравими квітами. Приміром, дерев'яна альтанка в китайському стилі, побудована поряд з хвойними деревами, може бути пофарбована в бордовий або яскраво-синій колір. Дерев'яний місток, перекинутий через створений вами струмок, можна забарвити відразу в кілька кольорів. Одним словом, всього, що підлягає фарбуванню, потрібно надати будь-якої символічний колір.

Збагатять і прикрасять садовий ландшафт споруди із застосуванням натурального необробленого каменю - гроти , альтанки, мости. Їх спорудження дуже трудомістким, тому самостійно за нього братися не рекомендується.

Як бачимо, створення саду в китайському стилі вимагає значних зусиль і витрат, та й розбити ідеальний китайський сад самостійно в один сезон практично нереально - в наступному сезоні послідує робота над помилками. Тим не менш, облаштування такого саду - це заняття надзвичайно захоплююче і пізнавальне. А ще це шлях до гармонії і самопізнання, пошук душевної рівноваги. Шанувальникам древніх східних філософій таке садівництво неодмінно припаде до душі, а результат від виконаної роботи доставить нескінченне задоволення!

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини raspberry.io rayon.cv.ua rapz.ru redbus.ru re61g.ru realty.zaxa.ru q8mazad.com renovac.ru recepty-everyday.ru redray-lnr-news.su